Το οπτικό νεύρο συνδέει τον οφθαλμό με τον εγκέφαλο και αποτελείται από εκατομμύρια νευρικές ίνες που μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες για να επιτευχθεί η όραση. Οποιαδήποτε παθολογική διαταραχή εκδηλωθεί στο οπτικό νεύρο επηρεάζει την σωστή λειτουργία των νευρικών ινών και κατ΄επέκταση την όραση.
Η οπτική νευρίτιδα αποτελεί μία φλεγμονώδης πάθηση του οπτικού νεύρου που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:
Απομυελινωτικές νόσους όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας και η νόσος Devic. Υπολογίζεται ότι άνω του 50% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εμφανίσει οπτική νευρίτιδα.
Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως: Αγγειϊτιδες, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, Σύνδρομο Sjogren, Νόσος Behcet, Σαρκοείδωση, κ.α.
Λοιμώδη αίτια, όπως: Φυματίωση, Σύφιλη, Τοξοπλάσμωση, Nόσος Lyme, Bρουκέλλωση, ιογενείς λοιμώξεις (πχ. ιλαρά, ανεμοβλογιά, λοιμώδης μονοπυρήνωση), κ.α.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας
Το βασικό σύμπτωμα της οπτικής νευρίτιδας είναι η εξελισσόμενη έκπτωση της όρασης. Επίσης, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος που εκδηλώνεται κατά τις κινήσεις του οφθαλμού. Άλλα συμπτώματα είναι η θολή όραση, τα σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο, οι φωταψίες, η δυσχρωματοψία, κ.α.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας
Η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας περιλαμβάνει νευρολογική και οφθαλμολογική εξέταση. Επίσης στις εξετάσεις περιλαμβάνονται: μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και οφθαλμικών κογχών, αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχος του οπτικού νεύρου με τομογραφία οπτικής συνοχής, κ.α.
Ποια είναι η θεραπεία της οπτικής νευρίτιδας
Ανάλογα με τους αιτιολογικούς παράγοντες η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικές αγωγές ανοσοτροποποίησης, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και χορήγηση αντιβιοτικών.
Comments