top of page

Νευρολογική Ενημέρωση
Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος Καραγιώργης

Οπτική Νευρίτιδα

Το οπτικό νεύρο συνδέει τον οφθαλμό με τον εγκέφαλο και αποτελείται από εκατομμύρια νευρικές ίνες που μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες για να επιτευχθεί η όραση. Οποιαδήποτε παθολογική διαταραχή εκδηλωθεί στο οπτικό νεύρο επηρεάζει την σωστή λειτουργία των νευρικών ινών και κατ΄επέκταση την όραση.


Η οπτική νευρίτιδα αποτελεί μία φλεγμονώδης πάθηση του οπτικού νεύρου που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους  παράγοντες, όπως:

  • Απομυελινωτικές νόσους όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας και η νόσος Devic. Υπολογίζεται ότι άνω του 50% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας θα εμφανίσει οπτική νευρίτιδα.

  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως: Αγγειϊτιδες, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, Σύνδρομο Sjogren, Νόσος Behcet, Σαρκοείδωση, κ.α.

  • Λοιμώδη αίτια, όπως: Φυματίωση, Σύφιλη, Τοξοπλάσμωση, Nόσος Lyme, Bρουκέλλωση, ιογενείς λοιμώξεις (πχ. ιλαρά, ανεμοβλογιά, λοιμώδης μονοπυρήνωση), κ.α.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας

Το βασικό σύμπτωμα της οπτικής νευρίτιδας είναι η εξελισσόμενη έκπτωση της όρασης. Επίσης, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος που εκδηλώνεται κατά τις κινήσεις του οφθαλμού. Άλλα συμπτώματα είναι η θολή όραση, τα σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο, οι φωταψίες, η δυσχρωματοψία, κ.α.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας

Η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας περιλαμβάνει νευρολογική και οφθαλμολογική εξέταση. Επίσης στις εξετάσεις περιλαμβάνονται: μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και οφθαλμικών κογχών, αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχος του οπτικού νεύρου με τομογραφία οπτικής συνοχής, κ.α.

 

Ποια είναι η θεραπεία της οπτικής νευρίτιδας

Ανάλογα με τους αιτιολογικούς παράγοντες η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικές αγωγές ανοσοτροποποίησης, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και χορήγηση αντιβιοτικών.

63 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page