Η ινομυαλγία είναι μία διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων υποφέρει από χρόνιους, επίμονους και διάχυτους πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος του, όπως η πλάτη, η σπονδυλική στήλη, τα χέρια, τα πόδια, ο θώρακας, η κοιλιά, το κεφάλι, οι αρθρώσεις, κ.α.
Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος έως σοβαρός και να συνοδεύεται από δυσκαμψία και άλλα συμπτώματα που θα δούμε παρακάτω.
Την πρώτη περιγραφή του συνδρόμου της ινομυαλγίας την έκανε το 1904 ο Βρετανός νευρολόγος Sir William Richard Gowers και την ονόμασε ινοσίτιδα. Το 1987 η ινομυαλγία αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση ως καθορισμένης οντότητας ασθένεια και μόλις το 1990 τέθηκαν τα πρώτα κριτήρια που προσδιορίζουν την νόσο από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας.
Στη ουσία δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό σύνδρομο που εκδηλώνεται με ποικίλες συμπτωματολογίες που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και παιδιά, αλλά συνήθως εμφανίζεται ελαφρώς συχνότερα στις γυναίκες.
Η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και να επιδεινωθεί από το άγχος και το στρες, από το κρύο και την υγρασία, από την σωματική δραστηριότητα, από την διατροφή και άλλους εξωγενείς παράγοντες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας
Όπως αναφέραμε, η ινομυαλγία εκδηλώνεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Επίσης έχει εξάρσεις και υφέσεις, καθώς και μεταβολές των συμπτωμάτων στην πορεία. Εκτός από τον βαθύ πόνο σε διάφορα μέρη ή και σε όλο το σώμα (κυρίως στους μυς, στους τένοντες και στις αρθρώσεις), ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται καψίματα, μουδιάσματα, τσιμπήματα, μυρμηγκιάσματα και άλλες νευροπαθητικού τύπου ενοχλήσεις.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ινομυαλγίας, είναι:
Χρόνιοι μυϊκοί πόνοι, που εκτίνονται σε όλο το σώμα ή σε πολλαπλές περιοχές.
Δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων.
Κεφαλαλγίες και επαναλαμβανόμενες ημικρανίες.
Μόνιμο πόνο στους μύες του προσώπου, στο αυτί ή και στη γνάθο (διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης).
Πόνοι στα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι, την πλάτη, τον θώρακα, την κοιλιά, τους γλουτούς, τις κνήμες, τα πέλματα.
Διαρκή κόπωση και μόνιμο αίσθημα κούρασης με γριπώδη συμπτωματολογία.
Διάμεση κυστίτιδα και σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης.
Χρόνιο πυελικό πόνο που μπορεί να επηρεάζει την γεννητική, την πρωκτική και την ιεροκοκκυγική περιοχή.
Διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου με συχνούς κοιλιακούς πόνους και επεισόδια διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή εναλλαγές αυτών.
Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Δυσκολία στον ύπνο και κακή ποιότητα ύπνου.
Επιθετική συμπεριφορά.
Άγχος και κατάθλιψη.
Ποια είναι τα αίτια της Ινομυαλγίας
Οι αιτιολογικοί παράγοντες δεν είναι αποσαφηνισμένοι έως τώρα. Σίγουρα υπάρχει συσχέτιση ορισμένων γονιδιακών παραγόντων. Επειδή όμως η ινομυαλγία όλο και συχνότερα παρουσιάζεται στον γενικό πληθυσμό, εικάζεται ότι μεγάλο ρόλο στον πυροδοτικό μηχανισμό της εμφάνισης της, έχουν οι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες της εποχής μας.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που έχουν αυξημένη προδιάθεση στην αντίληψη του πόνου όπως οι διαταραχές της υπεραλγησίας και της αλλοδυνίας.
Επίσης ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσουν οι τραυματισμοί και τα ρευματικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjogren, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα κ.α. και για αυτό το λόγο πρέπει να αποφευχθεί η διαφοροδιάγνωση και να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο.
Πυροδοτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της ινομυαλγίας, είναι:
Οι λοιμώξεις. Πολλές φορές μία λοίμωξη από κάποιο ιό ή βακτήριο μπορεί να πυροδοτήσει τον μηχανισμό εμφάνισης της ινομυαλγίας.
Η κατάθλιψη και το άγχος.
Ο υποθυρεοειδισμός.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της Ινομυαλγίας
Δεν υπάρχει τυποποιημένη θεραπευτική αγωγή για την ινομυαλγία. Κάθε ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον γιατρό σύμφωνα με τις ανάγκες και την βαρύτητα των συμπτωμάτων του.
Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση της καλής ποιότητας της ζωής και της λειτουργικότητας του πάσχοντα.
Δυστυχώς στην ινομυαλγία τα αντιφλεγμονώδη και τα αναλγητικά φάρμακα, δεν παρέχουν ανακούφιση.
Τα σύγχρονα συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν αποτελεσματική δράση στοχεύουν σε περιοχές του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού που έχουν μείζονα ρόλο στην εμφάνιση του πόνου.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η στενή συνεργασία του ασθενή με τον γιατρό του, μπορεί να αναχαιτίσει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και να βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητα του ασθενούς.
Comments