Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι μία συχνή νευρολογική διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Με την λέξη «τρόμος» περιγράφεται το τρέμουλο, δηλαδή την χωρίς θέληση κινητικότητα των χεριών ή άλλου μέρους του σώματος. Εκτός από τα χέρια και τα πόδια το τρέμουλο μπορεί να εμφανιστεί στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην γνάθο, στην γλώσσα, ακόμη και στην φωνή κατά την ομιλία.
Το σύμπτωμα του τρόμου (τρέμουλο) είναι ένα γενικό σύμπτωμα που εμφανίζεται λόγω διαφόρων νευρολογικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον.
Ωστόσο ο ιδιοπαθής τρόμος δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Πάρκινσον, γιατί έχει διαφορετική εκδήλωση και διαφορετικά αίτια.
Το τρέμουλο στον ιδιοπαθή τρόμο εκδηλώνεται κατά την κίνηση, ενώ το τρέμουλο στο Πάρκινσον εμφανίζεται στην ακινησία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ιδιοπαθούς τρόμου
Για παράδειγμα οι πάσχοντες εμφανίζουν τρέμουλο στα χέρια όταν κρατούν ένα περιοδικό για να διαβάσουν, όταν κρατούν το ποτήρι για να πιουν, όταν κρατούν το κουτάλι για να φάνε, όταν προσπαθούν να γράψουν, κ.α. Το τρέμουλο επιδεινώνεται από το στρες, τον θυμό, την κόπωση, την έντονη άσκηση, το έντονο κρύο και την κατανάλωση καφεΐνης.
Τι προκαλεί τον ιδιοπαθή τρόμο
Ο ιδιοπαθής τρόμος εμφανίζεται πολύ συχνά στις ηλικίες >65 ετών αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και πολύ νωρίτερα. Έχει κληρονομικό υπόβαθρο αφού στο 50%-60% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Η αιτία του βρίσκεται στην διαταραχή της μετάδοσης των ηλεκτρικών νευρικών σημάτων από τον εγκέφαλο προς τους μύες, λόγω κάποιων παραγόντων όπως:
-
Λήψη ορισμένων φαρμάκων
-
Έλλειψη βιταμίνης Β12
-
Ενδοκρινολογικές παθήσεις και σακχαρώδης διαβήτης
-
Κληρονομικοί παράγοντες
-
Σκλήρυνση κατά πλάκας
-
Εγκεφαλικός όγκος
-
Δυστονίες
-
Κατανάλωση καφεΐνης και χρήση ουσιών
Πως γίνεται η διάγνωση του ιδιοπαθούς τρόμου
Ο νευρολόγος θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα τον υποβάλλει σε ορισμένες δοκιμασίες για να αξιολογήσει την βαρύτητα των συμπτωμάτων και την ένταση τους. Επιπλέον θα συστήσει αιματολογικό και ορμονολογικό έλεγχο, μετρήσεις επιπέδων βιταμινών, καρδιολογικό έλεγχο, ηλεκτρομυογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Ποια είναι η θεραπεία του ιδιοπαθούς τρόμου
Η θεραπευτική αγωγή εστιάζεται στο αίτιο που προκαλεί τον ιδιοπαθή τρόμο και περιλαμβάνει αγωγή με αντιαρρυθμικά, αντιεπιληπτικά και αγχολυτικά φάρμακα. Πολύ καλά αποτελέσματα προσφέρει η ενέσιμη θεραπεία με τοπικές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης Botox.
Συμπερασματικά
Ο ιδιοπαθής τρόμος δυσκολεύει την καθημερινότητα του πάσχοντα και επηρεάζει σημαντικά την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.
Ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τα συμπτώματα, να τα περιορίσουν και σε πολλές περιπτώσεις να τα σταματήσουν εντελώς.
Καλέστε με στο 697 1895 259, ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για τον ιδιοπαθή τρόμο και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.
Καραγιώργης Γεώργιος Νευρολόγος