top of page

Επιληψία
Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Η επιληψία είναι μία χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την μή φυσιολογική τους λειτουργία και την εμφάνιση απρόκλητων επιληπτικών κρίσεων.

Η επιληψία παρουσιάζει πλήθος εκδηλώσεων που διαφέρουν από άτομο σε άτομο και οι οποίες είναι νευρολογικού χαρακτήρα (διαταραχή της ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητάς) και όχι ψυχιατρικού.

Ποια είναι τα αίτια της επιληψίας

Στο 50% περίπου των περιπτώσεων τα αίτια παραμένουν αδιάγνωστα χαρακτηρίζοντας τις περιπτώσεις αυτές ως ιδιοπαθείς.

Στο άλλο μισό των περιπτώσεων τα αίτια περιλαμβάνουν:

  • Γενετική προδιάθεση του πάσχοντα (έχουν ταυτιστεί τουλάχιστον 500 γονίδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την νόσο)

  • Αλλαγή στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω πάθησης ή τραυματισμού όπως:

  • Τραυματική εγκεφαλική βλάβη από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πχ. τροχαίο ατύχημα

  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

  • Λοίμωξη από μολυσματικές ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα, AIDS και ιογενή εγκεφαλίτιδα

  • Όγκοι εγκεφάλου

  • Νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως Άνοια και Alzheimer

  • Συγγενείς δυσπλασίες όπως η νευροϊνωμάτωση

  • Προγεννητικός τραυματισμός του εμβρύου

  • Χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ

Έχει κληρονομική προδιάθεση η επιληψία;

Πολλές φορές υπάρχει κληρονομικό - γενετικό υπόβαθρο που συνδέει την εμφάνισή της στα άτομα του οικογενειακού ευρύτερου κύκλου.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι επιληψίας

Ανάλογα από πού ξεκινάει η εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλεί μία επιληπτική κρίση, έχουμε τους εξής τύπους:

  • Εστιακή επιληψία, στην οποία οι επιληπτικές κρίσεις προέρχονται από μία μόνο περιοχή του εγκεφάλου και εκδηλώνονται με ή χωρίς διαταραχή της συνείδησης.

  • Γενικευμένη επιληψία, στην οποία οι επιληπτικές κρίσεις προέρχονται και από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Σε αυτό το είδος κρίσεων περιλαμβάνονται οι αφαιρετικές, οι μυοκλονικές, οι ατονικές, οι τονικές, και οι τονικοκλονικές επιληπτικές κρίσεις.

Τι είναι οι επιληπτικές κρίσεις
Τι είναι οι επιληπτικές κρίσεις

Πρόκειται για σειρά σημείων και συμπτωμάτων που βιώνει ο ασθενής όταν διαταράσσεται προσωρινά η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκέφαλου του, λόγω της νόσου. Τα συμπτώματα μίας επιληπτικής κρίσης ποικίλουν ανάλογα με το είδος της και με τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων που πυροδοτούνται ξαφνικά και με διαφορετική διάρκεια.

  • Τα κινητικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Συσπάσεις των άκρων, τρέμολο, ακαμψία των μυών, τινάγματα, ρυθμικές σπασμωδικές κινήσεις, αυτόματες κινήσεις όπως τα παλαμάκια ή το τρίψιμο των χεριών, γρήγορο ανοιγοκλείσιμο ματιών, βολβοστροφή, κ.α.

  • Τα μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Ακινησία, μούδιασμα, οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές διαταραχές, διαταραχές στην ομιλία, σύγχυση, απώλεια συνείδησης, απώλεια αισθήσεων, κ.α.

Πως γίνεται η διάγνωση της επιληψίας

Αφού ο νευρολόγος εξετάσει κλινικά τον ασθενή και λάβει το ιατρικό του ιστορικό, θα συστήσει μία σειρά εξετάσεων, όπως:

εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογική εξέταση και εκτίμηση, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ο διαγνωστικός έλεγχος θα προσδιορίσει τον βαθμό της νόσου και θα αξιολογήσει τυχούσες υποκείμενες βλάβες σε υπόλοιπα όργανα και συστήματα του οργανισμού του πάσχοντα.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της επιληψίας

Ο βασικός θεραπευτικός στόχος είναι ο έλεγχος της νόσου, η διαχείριση της και η αποτροπή εμφάνισης των επιληπτικών κρίσεων. Η φαρμακευτική αντιεπιληπτική αγωγή περιλαμβάνει αντιεπιληπτικά φάρμακα που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα για όλους τους τύπους επιληψίας. Τέτοια σκευάσματα είναι: η φαινυτοΐνη, η καρβαμαζεπίνη, η διαζεπάμη, η γκαμπαπεντίνη, κ.α.

Για τα περιστατικά που αποδεικνύονται ανθεκτικά στις φαρμακευτικές αγωγές, εφαρμόζονται εξειδικευμένες χειρουργικές θεραπείες με πολύ καλή πρόγνωση.

Υποστηρικτικές θεραπείες είναι η τροποποίηση της διατροφής βασισμένη στην κετογονική διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη και η τοποθέτηση διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Συμπερασματικά

Στην εποχή μας ο επιληπτικός ασθενής μπορεί να ζήσει μία φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Ο βασικός στόχος του νευρολόγου είναι να εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν την νόσο και να παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή.

Καλέστε με στο 697 1895 259, ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για την επιληψία και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.

Καραγιώργης Γεώργιος Νευρολόγος

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το νευρολογικό σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

Βασικό μου μέλημα είναι να προσφέρω αποτελεσματικές υπηρεσίες τόσο στην πρόληψη, όσο και τη θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων.
Καλέστε για το ραντεβού σας στο 210 74 40 300.
Για έκτακτο ή επείγον περιστατικό καλέστε τον Ιατρό στο 697 1895 259.

Επίσης μπορείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας μέσω του Doctoranytime και του Instadoctor

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

bottom of page