top of page

Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ)
Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

Νόσος Alzheimer, νόσος Αλτσχάιμερ, καραγιώργης νευρολόγος

Η νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ) είναι μία μη αναστρέψιμη νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας την προοδευτική έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, προκαλώντας στον ασθενή προβλήματα μνήμης, συμπεριφοράς και καθημερινής λειτουργίας. Εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα αλλά τα πρώιμα σημάδια της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν από την ηλικία των 40-50 ετών.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου Alzheimer

Παρότι δεν έχουν ανιχνευτεί τα αίτια που προκαλούν την πάθηση, εντούτοις έχουν ενοχοποιηθεί ορισμένα γονίδια που μπορεί να ευθύνονται στον μηχανισμό συσσώρευσης πρωτεϊνών (αμυλοειδή και νευροϊνίδια) στα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό «πλακών» και «σωρών» και τον σταδιακό θάνατό τους.

Έχει κληρονομική προδιάθεση η νόσος Alzheimer;

Υπάρχει μία μικρή κληρονομική συσχέτιση, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανιστεί η νόσος και σε άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Άνοιας και νόσου Alzheimer

Η Άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της έκπτωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας και μπορεί να προέλθει από διάφορες νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος Alzheimer, η ασθένεια του Huntington, η νόσος του Parkinson, κ.α. Το 50 έως 70% των περιπτώσεων άνοιας, προκαλείται από την νόσο Alzheimer.

Νόσος Alzheimer, Αλτσχάιμερ
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer

Τα συμπτώματα της νόσου εξελίσσονται αργά και προοδευτικά σε διάστημα δεκαετιών, ενώ διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Στην αρχή ο πάσχων δεν καταλαβαίνει τα πρώιμα συμπτώματα, ενώ τα άτομα στο περιβάλλον του εντοπίζουν σημεία, όπως:

  • να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα στην ίδια συζήτηση

  • να ξεχνάει πρόσφατα γεγονότα

  • να ξεχνάει ονόματα ανθρώπων και τοποθεσιών

  • να χάνει προσωπικά αντικείμενα

  • να δυσκολεύεται να προσανατολιστεί, κ.α.

Καθώς εξελίσσεται η νόσος ο ασθενής εμφανίζει επιδείνωση της μνήμης του, αδυναμία στην κατανόηση, δυσκολία στην έκφραση και τον προσανατολισμό. Ο ασθενής εμφανίζει καταθλιπτικές διαταραχές και μειωμένη ικανότητα στην διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών, όπως τα ψώνια, το μαγείρεμα και η ατομική του φροντίδα. Παράλληλα εμφανίζει σύγχυση, πχ δεν ξέρει τι ημέρα είναι, αϋπνία, εκνευρισμό, εμμονές, καχυποψίες, ακόμη και ψευδαισθήσεις.

Στα τελευταία στάδια της νόσου ο ασθενής δεν μπορεί να αντιληφθεί το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και να αναγνωρίσει τα οικεία του πρόσωπα. Ακόμη δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί καθώς έχει προβλήματα στην κινητικότητα του και στην βάδιση.

Η επιδείνωση του ασθενούς είναι αναπόφευκτη με αδυναμία στην κατάποση και εμφάνιση πλήθους παθολογικών νοσηροτήτων, όπως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ανεπάρκειες. Στο τελευταίο στάδιο ο ασθενής βρίσκεται σε προθανάτια κατάσταση.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση που να μπορεί να ανιχνεύσει την νόσο στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο ο νευρολόγος μπορεί να αξιολογήσει με κατάλληλες δοκιμασίες τις λειτουργίες του ασθενούς όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η προσοχή, και άλλες ικανότητες και δεξιότητες.

Παράλληλα ο νευρολόγος θα παραπέμψει τον ασθενή σε εργαστηριακό και

νευροαπεικονιστικό έλεγχο, ώστε να αποκλεισθούν άλλα αίτια ή νοσηρότητες.

Ποια είναι η θεραπεία και η αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer

Ο θεραπευτικός στόχος είναι η επιβράδυνση της νόσου με την χορήγηση φαρμάκων όπως οι αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE) και οι ανταγωνιστές του υποδοχέα NMDA.

Ωστόσο υπάρχουν ελπιδοφόρες εξελίξεις με την πρόσφατη ανακάλυψη και κυκλοφορία εξειδικευμένου μονοκλωνικού αντισώματος που δείχνει να αντιμετωπίζει τον μηχανισμό πρόκλησης της νόσου. Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί ήδη σε μεγάλο αριθμό ασθενών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Υποστηρικτικές θεραπείες με λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, συμβάλουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενή.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της Νόσου Alzheimer

  • Δυσκολία στην ενθύμηση σημαντικών ημερομηνιών και γεγονότων

  • Δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων

  • Αποπροσανατολισμός στην οδήγηση

  • Μπέρδεμα του τόπου και του χρόνου

  • Δυσκολία στην όραση και την αντίληψη των χρωμάτων και των αποστάσεων

  • Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας

  • Τοποθέτηση πραγμάτων σε λάθος μέρος

  • Απότομες μεταβολές συναισθημάτων και συμπεριφοράς

  • Αδυναμία υπολογισμού των χρημάτων στις συναλλαγές του

Συμπερασματικά

Παρότι δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη Νόσο Alzheimer, ωστόσο υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που επιβραδύνουν την εξέλιξη της και βοηθούν τον ασθενή να διατηρήσει την σκέψη, τη μνήμη και τις άλλες λειτουργίες του σε καλά επίπεδα. Τόσο ο ασθενής όσο και οι οικείοι του, πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον νευρολόγο τους ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Καλέστε με στο 697 1895 259, ώστε να σας ενημερώσω πληρέστερα για την Νόσο Alzheimer και να σας απαντήσω σε όλες σας τις απορίες.

Καραγιώργης Γεώργιος Νευρολόγος

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε σχετικά με το νευρολογικό σας θέμα και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Καραγιώργης Γεώργιος MD, Νευρολόγος

Βασικό μου μέλημα είναι να προσφέρω αποτελεσματικές υπηρεσίες τόσο στην πρόληψη, όσο και τη θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων.
Καλέστε για το ραντεβού σας στο 210 74 40 300.
Για έκτακτο ή επείγον περιστατικό καλέστε τον Ιατρό στο 697 1895 259.

Επίσης μπορείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας μέσω του Doctoranytime και του Instadoctor

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

bottom of page